2007-06-08

Glöm bort att skjuta upp saker

Glöm bort att skjuta upp saker och ting!

Visst har vi alla saker som vi måste göra eller saker som vi borde göra? Men, det blir liksom aldrig av att vi gör dessa saker. Eller så gör vi dom mycket motvilligt med ångest i hjärtat och med ett mediokert resultat som följd.

Ibland kan det även vara så att det finns saker som vi vill göra, saker som vi verkligen brinner för men som skjuts upp eftersom det finns så mycket annat som går före. Vi måste betala räkningar, köpa mat, jobba, ja till och med titta på TV!

Vad händer då i kroppen och sinnet när vi inte genomför det som måste göras eller det som vi vill göra? Jo, vi bygger upp stress i kroppen! När vi känner att vi inte orkar genomföra saker går självförtroendet ner, vi känner oss låsta och vi utvecklas inte som människor. Vi tappar fart!

Så mitt råd till dig som läser dessa rader är: Glöm bort att skjuta upp saker!

Låter det lite väl enkelt? Ja, kanske, men detta är mottot som du bör leva efter! Skjut helt enkelt upp att skjuta upp!

Jag ska här dela med mig av beprövade råd för att du ska gå ifrån att vara en person som skjuter upp saker – både tråkiga och roliga – till att bli en person som är aktiv och genomför i rätt tid och med rätt resultat.

Ok, då kör vi!

Orsaken till att vi skjuter upp saker och ting är att vi tänker att det kommer att bli jobbigt att genomföra det som ska göras. Ett lysande exempel är deklarationen. Det finns en anledning till att kön till Skatteverkets brevlåda är milslång sista dagen för inlämning… Det är helt enkelt jobbigare att deklarera än att titta på TV! Vart är alla kvitton? Vilka avdragsregler gäller? Hur mycket körde jag i tjänsten? Hur redovisar jag mina aktieaffärer? MEN, ju längre du skjuter upp deklarationen desto jobbigare blir det. En tisdagskväll kanske du tänker: “idag har jag jobbat hela dagen och nu ska det bli skönt att sätta sig i TV-soffan, deklarationen tar jag imorgon”. Du får härigenom en väldigt kort känsla av välbefinnande men din hjärna sätter igång en process som dag för dag orsakar mer och mer stress. Sen dyker plötsligt sista dagen upp och då är du INTE på bra humör! Istället för att deklarera direkt när du får brevet från Skatteverket i lådan har du gått i veckor och byggt upp stress inombords och den sista dagen mår du pyton.

En enkel fråga: vilket alternativ är bäst för ditt humör, din stressnivå och din känsla av välbefinnande?

Att man skjuter upp saker och ting beror helt enkelt på att man kopplar mer smärta till att göra saker än att inte göra dem!

Så här gör du för att glömma att skjuta upp saker:

Ta fram papper och penna och identifiera exakt vad det är som ska göras. Redan här har du tagit ett stort steg! När du skriver ner exakt vad som ska göras behöver du inte längre gå omkring och oroa dig för miljoner olika frågor. Tänk deklaration och de frågor som jag skrev här ovan: “vilka avdragsregler gäller?”, “vart är kvittot på datorköpet?” etc. Nu har du istället på ditt papper kanske fem olika saker/frågor som du ska ta tag i. Slut på oron alltså!

Skriv sedan på samma papper ett stycke om hur du kommer att känna dig om du genomför vad som ska göras. Till exempel: stressen försvinner, du känner att du åstadkommer saker, ditt självförtroende ökar, du känner dig aktiv istället för passiv. Tänk också på sakerna du kan köpa för skatteåterbäringen. Känn starkt för alla fördelar du åtnjuter genom att göra något NU!

Skriv sedan ett stycke till – nu om hur dåligt du kommer att må i en månad om du inte sätter igång och gör klart NU! Må riktigt dåligt när du skriver det här! Överdriv de negativa känslorna!

Vilket alternativ känns nu bäst? Att lägga en kväll på deklarationen eller att skjuta upp den i en månad och ha ångest?

Som sista steg, sätt igång nu direkt! Genast alltså! Du kanske är på jobbet nu och det kanske inte är läge att ta fram din deklaration på morgonmötet, men bestäm dig i varje fall för att göra någonting under dagen som leder dig framåt. Se fram emot att lösa problemet och tänk dig belöningen du kommer att få!

Nu kanske deklarationen inte är ditt största problem. Du kanske inte trivs på jobbet och vill byta? Du kanske vill åka på en resa men känner att du “aldrig kommer att komma iväg”? Det kanske är en tjej du är intresserad av men inte vågar ta kontakt med? Du kanske vill ha högre lön men du vågar inte ta upp det med chefen? Det finns miljoner saker som vi skjuter upp hela tiden!

Ok, som sammanfattning:
1. Vad är det som ska göras? Vad vill du göra? Vad borde du göra? Skriv exakt och precist!
2. Vad vinner du på att göra det? Starka känslor!
3. Vad förlorar du på att inte göra det? Starka negativa känslor!
4. Vad ska du göra NU för att åstadkomma resultat och glömma bort att skjuta upp saker?
5. Sätt igång!

Lycka till!

Manualen finns också som pdf-fil på www.alfahane.se. På den sidan hittar du mängder med information för dig som vill utvecklas som man - på alla plan.