2007-06-08

Dröm om en fantastisk framtid och skapa den nu!

Drömmar (i vaket tillstånd alltså) har ingen högre status i det svenska samhället. En person som betraktas som en drömmare är en flummig typ som inte kommer någonstans i livet. En person som dagdrömmer betraktas som lat.

Jag tycker att denna syn är helt felaktig. Allting som händer i livet har först varit föremål för tankar och drömmar. Det är ju inte så att en person helt plötsligt en dag vaknar upp och har blivit professor i genteknik. Den personen har först tänkt att “jag ska blir professor i genteknik när jag blir stor” och drömt om hur det kommer att vara att sitta med sin doktorshatt på ett fint lärosäte.

MEN, en dröm utan mål och handling förblir bara en dröm!

Alltså måste en dröm om ett annorlunda liv, en bättre familjesituation, ett statusfyllt jobb etc följas av målmedveten handling. Det gäller att precisera drömmen och sätta upp mål för att uppfylla den.

Här ska du få stegen till att realisera dina drömmar. Det är otroligt enkelt egentligen. Vad som krävs är målmedvetenhet och envishet.

1. Dröm! Fråga dig själv vad du egentligen vill med ditt liv. Vilket jobb vill du ha? Hur mycket pengar vill du tjäna? Var vill du bo? Vad skulle du vilja lära dig? Vad skulle du vilja göra på fritiden? Det finns hur mycket som helst att drömma om! Dröm helt fritt, ingenting är fel, ingenting är omöjligt.
2. Välj ut ett område. När du är klar med övningen kan du börja drömma om något annat område, men för att verkligen fokusera nu så välj endast ett område. Till exempel: vilket jobb skulle du verkligen vilja ha?
3. Skriv ner ett svar på den frågan. Till exempel: jag vill verkligen arbeta som jurist/läkare/journalist.
4. Nu gäller det att precisera ytterligare! Dröm lite till. Hur ser ditt kontor ut? Vad kommer du att arbeta med? Skriv några meningar om hur ditt arbete kommer att vara och vilka känslor du kommer att ha när du kliver in på ditt drömjobb första arbetsdagen. Det är ytterst viktigt att du kopplar känslor till målet. Fyll på med mängder av positiva känslor.
5. Nu är det dags att bestämma när du ska ha uppnått det här målet. Målet ska vara realistiskt men samtidigt så utmanande att det kittlas lite i magen när du tänker på att “snart kommer drömjobbet vara mitt!”. Som exempel skriver du så här: “Om fem år, från och med [datum] ska jag arbeta som [yrke]”.
6. Sen är det dags att sätta upp delmål. Du kanske inte är journalist nu. Alltså måste du antingen utbilda dig eller på annat sätt lära dig yrket. Ett delmål kan då vara: “Om ett år, sista mars 2008, ska jag komma in på journalisthögskolan.” Du kanske inte har betygen för att komma in där just nu? Alltså måste du läsa upp betyg eller göra högskoleprovet. Delmål: “Om ett år ska jag ha läst upp betyg så att jag kan komma in på journalisthögskolan”. Du förstår tänket!
7. Nu kommer det viktigaste… Sätt igång direkt! Nu har du preciserat din dröm, satt upp mål och delmål och nu gäller det att arbeta hårt. Man får ingenting gratis här i livet!
8. Varje dag ska du läsa igenom det papper du just har skrivit. Tänk dig hur du kommer att känna dig när du uppfyller dina mål. Låt känslorna flöda i kroppen när du läser. Läs gärna högt!

Lycka till!

Manualen finns som pdf-fil på www.alfahane.se - sidan för män som vill bli charmigare, starkare, mer intelligenta, sundare, rikare...