2007-06-08

German Volume Training

German High Volume Training (10-setsmetoden)

Varning! Du bör ha tränat ett par år innan du använder dig av det träningsprogram som presenteras i den här manualen.

Varning 2! 10-setsmetoden kräver mycket hårt jobb!

I korthet går programmet ut på att du ska göra 10 set med 10 repetitioner med samma vikt, därav namnet 10-setsmetoden. Eftersom du ska göra så pass många set med samma vikt kan du inte köra på max vid varje set, varför jag rekommenderar att du väljer en vikt som motsvarar 60 procent av ditt max. Det vill säga att om du kan göra en repetition på 100 kilo i knäböjen, så kör du 10x10 med 60 kilo första gången du provar detta program.

Du ska bara göra en övning per muskelgrupp. Se till att välja en riktig basövning, det vill säga en övning som rekryterar så mycket muskelmassa som möjligt. För ben är det knäböj som gäller. För bröst är det bänkpress som gäller.

Intensiteten i programmet medför att du bör vila ordentligt mellan träningspassen, varför mitt förslag på träningsupplägg för en vecka blir följande.

Dag 1
Ben och mage

Dag 2
Vila

Dag 3
Bröst och rygg

Dag 4
Vila

Dag 5
Armar och axlar

Dag 6
Vila

Börja sedan om enligt dag 1.

Ok, det låter kanske inte så jobbigt att lyfta 60 procent av ditt max 10 ggr 10 reps. Nej, ifall du fick vila hur länge du ville så vore det inte ett dugg jobbigt. MEN, du ska bara vila 60 sekunder mellan seten. Dessutom gäller att du ska lyfta strikt och långsamt. Och då blir det jobbigt, det kan jag lova.

Undvik halva repetitioner och forced reps. Den mängd du lyfter enligt 10-setsmetoden räcker gott och väl för att bygga rejält med massa!

När du kan lyfta 10x10 med strikta, långsamma repetitioner är det dags att öka vikten med några procent. Om ditt 60 procent av max var 100 kilo på en övning så ökar du till 105 kilo nästa gång.

Muskler mår bra av omväxling. Chocka därför gärna musklerna med 10x5 reps och 10x15 reps någon vecka då och då.

Lycka till

Martin
www.alfahane.se